DünyaGüncel

Artsakh’ta halkı sefalete mahkum eden abluka üçüncü ayına giriyor

Abluka altındaki üçüncü ayına giren Artsakh’ta (Dağlık Karabağ) gıda ve enerji sıkıntısı haberleri artmaya devam ediyor.

Abluka Aralık ayında eko-aktivist olduklarını iddia eden bir grup Azerbaycanlının  Artsakh’taki sözde yasadışı madenciliği protesto etmek amacıyla Laçin Koridorunu kapatmasıyla başladı. Bu koridor 120,000 nüfuslu Artsakh’a giriş ve çıkış için tek geçit.

Ablukanın ikinci ayında Kızıl Haç ve Artsakh’taki Rus barış gücü misyonuna ait kamyonlar bölgeye insani yardım taşımaya başladı. Ancak Stepanakert’teki yerel yetkililer, bölge temel gıda maddeleri, ilaç ve diğer malların eksikliğiyle mücadele ederken aldıkları yardımın yetersiz olduğunu iddia ediyor.

Ocak ayında Artsakh karabuğday, pirinç, şeker ve yemeklik yağı karneye bağladı. Liste Şubat ayında yumurta, meyve ve sebzeleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Stepanakert’te yaşayan gazeteci Marut Vanyan OC Media’ya yaptığı açıklamada bölgenin gıda karne sistemiyle mücadele ettiğini, gıda kuyrukları oluştuğunu ve herkese yetecek kadar erzak bulunmadığını söyledi.

Vanyan, yakıt eksikliğinin de gıda sıkıntısını daha da kötüleştirdiğini, çünkü kırsal bölgelerden insanların ürün ve et satmak için Stepanakert’e gidemediğini söyledi.

“Şehir bir köye benziyor”

Ablukanın başlamasından bu yana Artsakh’ın Ermenistan’dan aldığı gaz yedi kez kesildi. Hem Erivan hem de Stepanakert, tüm gaz boruları Azerbaycan kontrolündeki topraklardan geçtiği için Azerbaycan’ı bölgeyi kesmekle suçladı.

“Şehirde neredeyse hiç trafik yok. Şehir bir köye benziyor: sessizlik ve sadece sobalardan çıkan duman. Akşamları şehir tamamen karanlığa gömülüyor” diyor Marut Vanyan OC Media’ya.

“Stepanakert tamamen dumanla kaplı; binaların avlularında motorlu testerelerle odun kesiyorlar, ısınmak ve yemek pişirmek için odun yakıyorlar. Sıradan insanlar için de pahalı ama başka alternatif yok.

Enerji sıkıntısı nedeniyle eğitim kurumları kısmen kapanmış, bazıları ise ısınmak için odun sobası kullanmaya başlamıştır.

Bölge ayrıca günde altı kez saatler süren elektrik kesintileri uygulamak zorunda kaldı. Yetkililer bunun Azerbaycan tarafından kontrol edilen bölgelerdeki elektrik kablolarının zarar görmesinden kaynaklandığını söylüyor.

Bölgedeki hastaneler de tıbbi malzeme ve ekipman sıkıntısı yaşadıklarını bildirerek, daha acil vakaları ameliyathanelere kabul etmek için zorunlu olmayan yaklaşık 600 ameliyatı beklemeye aldı.

Kızıl Haç da acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyan çok sayıda hastayı Ermenistan’daki hastanelere nakletti.

Laçin Koridorunu kapatan protestocular başlangıçta bölgedeki madenlere erişim talep ederken, daha sonra Azerbaycanlı yetkililerin Artsakh’a giren ve çıkan tüm araçları denetleyebilmesini istiyor.

Ermenistan ve bazı Batılı ülkelerin aksi yöndeki açıklamalarına rağmen Azerbaycanlı yetkililer protestoların arkasında olduklarını resmi olarak reddediyor. Ablukanın başlarında Stepanakert, Bakü ve Rus barış gücü askerleri arasında durumu çözüme kavuşturmak üzere görüşmeler yapıldığına dair haberlere rağmen herhangi bir anlaşmaya varılamadı. Müzakerelerle ilgili başka bir rapor kamuoyuna açıklanmadı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu