DünyaGüncel

ATİF: Gültekin Malcı İle Dayanışma

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), Gate Gourmet şirketinin 17 Nisan'da sendikacı olan Gültekin Malcı'nın işten çıkarılmasına tepki gösterdi.

Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), işten çıkarılan Gültekin Malcı’nın işten çıkarılmasına tepki gösteren açıklamasında, “Almanya’daki tüm işçi ve emekçileri Gültekin Malcı’nın mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz” şeklinde dayanışma çağrısı yaptı. 

Yapılan açıklamada, “Gültekin Malcı, Frankfurt havalimanında uzun zamandır yer hizmetleri bölümünde çalışmaktadır. Daha öce Lufthansa şirketinin yan kuruluşu olan LSG Sky’de çalışan Gültekin Malcı aynı zamanda işyeri işçi temsilciliğinde yer almaktadır.  

LSG Sky, işçilerle birlikte bu bölümü 2019 yılında Gate Gourmet şirketine sattıktan sonra Gültekin Malcı iş yeri işçi temsilciliği görevini devam ettirmiş ve 2022 yılında yapılan seçimlerde tekrar seçilmiş ve iş yeri işçi temsilciliğinin (Betriebsrat) başkanlığı görevini icra etmektedir. Gültekin Malcı, mücadeleci bir sendikacı olmasından kaynaklı sürekli iş veren tarafından gözetlenmekte ve baskıyla karşı karşıya kalmaktaydı. 

“Gültekin Malcı İşçi Arkadaşlarının Haklarını Savunduğu İçin İşten Çıkarılmıştır!”

Açıklamada, “Gate Gourmet şirketinin Gültekin Malcı’ya çıkış vermesinin en büyük nedeni, yeni oluşan işçi temsilciğinin mücadeleci olmasından kaynaklıdır. Gate Gourmet; Lufthansa’da şirketi aldıktan sonra işçilerin haklarına yönelik büyük bir saldırı gerçekleştir. Birçok kazanılmış haklar ellerinde alınmaya çalışılmış, işçilerle ayda 40 saatlik iş mukavelesi olmasına rağmen, en az ayda yüz saatten fazla çalıştırılmakta, ek ikramiyeleri ödenmemekteydi.

Ayrıca daha önce LSG Sky işçisi iken kazanılmış hak olan şirket emeklilik vergileri de (Betriebsrentenabgaben) haksız yere kesilmiş, buna karşın 120 civarında işçi haklarını almak için mücadele etmiştir. Yaklaşık 3 yıl süren mücadele sonucunda federal iş mahkemesini kazanmış ve el konulan tüm hakları geri verilmek zorunda kalınmıştı. Gültekin Malcı bu mahkemeler sürecinde işçi arkadaşlarıyla birlikte mücadele etmiştir” şeklinde duruma dair aktarım yapıldı. 

 “Gültekin Malcı Yalnız Değildir!”

Açıklamada,

“Gate Gourmet, dünya çapında 28 ülkede 120’den fazla havalimanında hizmet veren bir şirkettir. Yaklaşık 22.000 çalışanıyla  sektörün önde gelen şirketlerinden biridir. Gate Gourmet Almanya genelinde beş şirket tarafından temsil edilmekte ve yaklaşık 1.200 çalışanıyla 20’den fazla havalimanına hizmet vermektedir. Esasen İsviçre Havayolları olan Swissair yan kuruluşu (Tochtergesellschaft) olan Gate Gourmet 11 Eylül 2001 de Texas Pacific Group satıldı. Dünya çapında çekirge hareketi olarak (Heuschrecken) adlandırılan ve bir çok ülkede havalimanlarında şirketler satın alıp, orada işçi haklarına yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirenlerden birisidir. 

Gate Gourmet şirketi tescilli bir işçi düşmanı şirkettir. Birçok havalimanında aldığı şirketlerdeki haklara yönelik bu saldırılarına karşın, işçilerin uzun süren hak alma mücadelesiyle de tanınmaktadır.  Düsseldorf havalimanında Gate Gourmet işçileri 7 Ekim 2005’ten 7 Nisan 2006 tarihleri arasında 6 ay süreyle greve giderek haklarını kazanmışlardır. Bu grev Almanya sendikal hareketi tarihinde en uzun süren ve başarıyla sonuçlanan grevlerden birisiydi ve dünyanın birçok ülkesinde de destek görmüştür. 

Gültekin Malcı’nın bugün yaşadığı tekil bir mesele değil, emek-sermaye çelişkisinin özgün bir biçimidir. Bunun için bugün Gültekin Malcı’ya yapılan saldırı tüm işçi ve emekçilere yönelik yapılan bir saldırıdır.

Başta Frankfurt havalimanı olmak üzere, birçok işletmede mücadele eden işçi temsilcilerine, sendikacılara, mücadeleci işçilere yönelik yapılan genel saldırıların bir sonucudur. ATİF (Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu) olarak, Almanya’daki tüm işçi ve emekçileri Gültekin Malcı’nın mücadelesini desteklemeye çağırıyoruz. Bizden birisine saldırı, aynı zamanda hepimize bir saldırıdır, bunun için hepimiz birlikte bu saldırıya karşı mücadele etmeliyiz” denildi. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu