GüncelManşet

Kadınlar Sarıgazi Festivali’ne rengini, kimliğini kattı!

İstanbul/ Sarıgazi: 9’uncusu düzenlenen Sarıgazi Festivali’nin bir gününü kadınlar örgütledi; festivalin yüzü fotoğraf atölyesi, kadın emeği atölyesi, kadın sanatçılarla kadınlara döndü.

Dün (13 Eylül) içerisinde Yeni Demokrat Kadın’ın da olduğu Sarıgazili Kadınlar, haftalardır çalışmasını yürüttükleri festival gününde saat 16.30’da bir araya gelerek kadına şiddet, kadının görünmeyen emeği, kadın devrimciler ve Rojava’da direnen kadınların fotoğraflarının olduğu fotoğraf atölyesiyle Demokrasi Caddesi’ne kurdular. Büyük ilgi ile karşılanan fotoğraf atölyesinin ardından kadınlar toplu halde beze Sarıgazili Kadınlar yazarak pankart hazırladılar.

Ardından toplu halde festival alanına geçen kadınlar burada daha öncesinde hazırladıkları çadırda kadın emeği atölyesi için bir araya geldiler; atölyede “Esnek çalışma ne demek?” sorusuna yanıt aradılar, konu üzerine tartışma gerçekleştirdiler. Daha düşük maliyetli olarak kadınların çalıştırıldığını, kadınlara evde çalışma ile sosyal yaşamdan koparıldığını söyleyen kadınlar “Kadınlar ev içi rollerinden kaynaklı eve kapatılıyorlar” dediler.

İktidarın anasınıflarını kapatarak kadınların emek sürecine katılmasının engellendiği, iş yerlerinde kadına uygulanan mobingi, şiddetin emeği değersizleştirmedeki rolünü tartışan kadınlar atölye sonrasında düzenlenen konsere katıldılar.

Konserde Sarıgazili Kadınlar adına Gülhanım Aslandoğan söz alarak Sarıgazili Kadınların ne amaçla bir araya geldiklerini ve ne gibi pratikler ortaya koyduklarını aktardı. “Kadınlar olarak yaşamın her alanındayız şiarı ile yola çıktık, yapılacak en küçük festivalden halk festivallerine kadar rengimizi, kimliğimizi katacağız” diyen Aslandoğan “Yalnız burada değil kadınların yok sayıldığı, katledildiği, şiddet gördüğü, emeğinin sömürüldüğü her yerde olacağız” şeklinde sözlerine devam etti.

Son olarak  Sarıgazili Kadınlar olarak tüm yok sayılmalara karşı mücadeleye çağrı yapan Aslandoğan’ın ardından konser programı başladı. Devinim Tiyatro, Kaldırım Müzik Topluluğu, Emeğe Ezgi, Alamor gibi sanatçıların yer aldığı konserde sık sık “Beşler yaşıyor, kavga büyüyor”, “Kadınlar örgütlü mücadeleye” sloganları atıldı. 

19 yıl önce oğlu Murat Yıldız’ı gözaltında kaybeden Hanife Ana’nın da söz aldığı programda Ana yaşanılan tüm zulümlere karşı örgütlenme çağrısı yaptı; “Biz analar olarak bu ülkede adalet istiyoruz” dedi.

Etkinlik konserin sonlanmasıyla coşkuyla sona erdi.

[widgetkit id=861]

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu